Juryrapport Schrijfprijs NT2 2022-2023

Inleiding

Dit is alweer de zesde editie van de Schrijfprijs NT2. Vijfhonderdzevenenvijftig deelnemers hadden we dit jaar. Vijfhonderdzevenenvijftig mensen die Nederlands leren in Vlaanderen of in Nederland. Vijfhonderdzevenenvijftig mensen die de pen oppakten om in hun nieuwe taal woorden te vinden bij een gevoel. Om te spelen met de nieuwe taal. Al deze schrijvers verdienen een prijs. Ze verdienen bewondering en dank.

Naar buiten

Het thema was dit jaar ‘Naar buiten’. We dachten dat dit thema licht en luchtig zou zijn. In de covidtijd zaten we allemaal veel binnen. Nu is het weer tijd om naar buiten te gaan. Sommige mensen schreven over de natuur. De natuur in het land waarin ze opgroeiden. Of de natuur in België of Nederland. Maar ‘buiten’ was niet voor iedereen een fijne plek. Buiten kan soms angstaanjagend en gevaarlijk zijn. En soms is het moeilijk om uit je huis te komen en naar buiten te gaan.

Docentenpanels

De teksten werden eerst allemaal gelezen door drie docentenpanels. Een panel bekeek de inzendingen op A -niveau. Een panel bekeek alle B -teksten. Een panel bekeek de teksten uit het alfabetiseringsonderwijs. De panels hadden een heel moeilijke taak. Van de tientallen teksten mocht elk panel er maar tien kiezen. Zo gingen er dertig teksten naar de jury.

De jury

De jury bestaat uit schrijvers en mensen die veel weten van taal. Peter Theunynck was de juryvoorzitter. Hij is schrijver en dichter. Hij is ook NT2 -docent geweest. Nafiss Nia is schrijver, dichter en filmmaker. Ze leerde zelf het Nederlands als tweede taal. Ze weet dus wat het is om in een nieuwe taal te schrijven. Jeanne Kurvers weet alles van taalleren. En ze schrijft ook boeken voor mensen die Nederlands leren. Joke Drijkoningen weet ook alles van taalleren. Ze is de directeur van een grote taalschool in Antwerpen. De jury mocht de winnaars kiezen. Op elk niveau is er een prijs voor een volwassene en voor een jongere. De jury mocht dus zes winnaars aanwijzen. En deze keer werden er zelfs zeven winnaars gekozen!