Jury 2022-2023

De Jury van de Schrijfprijs NT2 2022-2023 bestaat uit:

  • Joke Drijkoningen
  • Jeanne Kurvers
  • Nafiss Nia
  • Peter Theunynck

Hieronder stellen zij zich kort voor.

Joke Drijkoningen

"Mijn professionele passie ligt bij alles wat met NT2 en laaggeschoolde cursisten te maken heeft. Jarenlang heb ik met veel plezier onderzoek gedaan rond NT2-onderwijs en samengewerkt met NT2-leraren. Want zij maken het verschil voor NT2-cursisten. Vandaaruit ben ik bij Les betrokken geraakt. Al meer dan 10 jaar maak ik deel uit van de redactie. Nu trek ik mee aan het Vlaamse volwassenenonderwijs voor laaggeschoolde en laaggeletterde cursisten. Als directeur van Ligo, Centra voor Basiseducatie zet ik me samen met alle Ligo-medewerkers in om deze cursisten te ondersteunen. Zodat zij volwaardig deel kunnen en mogen uitmaken van deze maatschappij. De Schrijfprijs NT2 zet mensen in hun sterktes, geeft mensen die vaak niet gehoord worden een stem. En dan hou ik ook nog van boeken. Wat een eer en genoegen dus om jurylid te mogen zijn."

Jeanne Kurvers

"Ik ben Jeanne Kurvers. Ik ben (al heel lang) als onderzoeker en materiaalontwikkelaar betrokken bij volwassenen die voor het eerst leren lezen en schrijven en tegelijkertijd een tweede taal leren. Een van de eerste alfabetiseringscursisten die ik interviewde, vertelde me: “Later ga ik een boek over mijn leven schrijven. Nu heb ik nog te weinig letters.” Gelukkig kwam zij er al snel achter dat je ook met weinig woorden heel veel kunt zeggen. Ik ben er een groot voorstander van om in (Alfa) NT2-lessen niet alleen tijd in te ruimen voor relevante functionele lees- en schrijftaken, maar ook voor het lezen van verhalen en voor creatief schrijven. Ik vond de Schrijfprijs dan ook een fantastisch initiatief. Ik kijk uit naar de jurering en vermoed dat ik ook nu weer ontroerd zal raken."

Nafiss Nia

"Mijn naam is Nafiss Nia, een Nederlandse dichter, filmmaker en cultureel leider met Iraanse wortels. Ik woont sinds 1992 in Nederland. Als nieuwkomer bood de Nederlandse taal mij houvast; dichten in het Nederlands werkte ook therapeutisch. Ik studeerde in Iran Regie en Moderne Perzische Literatuur. In Nederland heb ik Scenario gestudeerd aan de Filmacademie in Amsterdam. Ik ben tevens zakelijk en artistiek leider bij Stichting Granate, een culturele organisatie die biculturele dichters en filmmakers een platform biedt en zo de diversiteit in de Nederlandse kunstsector stimuleert. Ik dicht, schrijf scenario’s, maak films en geef gastcolleges op het gebied van inclusie en globalisering."

Peter Theunynck (juryvoorzitter)

"Ik ben Peter Theunynck. Ik ben gek op taal en meer in het bijzonder op het Nederlands. Als kind al hield ik van woordspelletjes. Als puber begon ik gedichten te maken. Later schreef ik ook een biografie, een roman, een kinderboek en – samen met een illustrator - twee beeldverhalen. Vele jaren werkte ik als tekstschrijver en vertaler, als NT2-docent en als docent creatief schrijven. Ik vind het nog steeds even leuk om mensen te stimuleren om te lezen en te schrijven en om creatief met taal om te springen. Ik zit graag in de jury van de Schrijfprijs, omdat er altijd weer deelnemers zijn die mij weten te verrassen."